søndag den 14. oktober 2012

Quilteskole - løkker

Laila fra BaliQuilt har lavet en fremragende video om, hvordan man frihåndsquilter på symaskine.



Link til Lailas blog, hvor du kan finde mange andre spændende ting:
http://laila-mogensen.blogspot.dk/

Annelise

lørdag den 13. oktober 2012

Den tolvdelte farvecirkel

Hvis du er i tvivl om, hvordan farverne hænger sammen indbyrdes, så tag et kig på denne blog, hvor jeg fandt en rigtig fin beskrivelse af farvecirklen:


Læs mere her!

tirsdag den 9. oktober 2012

Med Esthers tilladelse har jeg sakset lidt i et indlæg i hendes blog og lagt det her i skattekisten - jeg håber, fremgangsmåden forstås, for de fotos, der oprindeligt hørte til dette indlæg, er desværre forsvundet:

Jeg er ekspert i, at få forlagt alt det jeg skal bruge ved symaskinen, når jeg syr. Derfor har jeg lavet lommer til at have de mest nødvendige ting i, saksen, nåle, undertråd, målebånd, pen og andet. Nu hvor jeg har den kan jeg godt se, at den måtte gerne være større. Ligeså stor, som pladen på mit gamle skrivemaskinebord, som min symaskine står på. Det giver en god syhøjde til mig, fordi jeg ikke er så høj.
Jeg tog først 2 stykker stof på 55 x 43 A. (til under symaskinen), dernæst 2 stykker på 43 x 11 B. (bag lommen) og til sidst 2 stykker på 43 x 9 C. (til lommer).

Derefter strøg jeg ganske almindelig vlieseline på 1 stykke af hver størrelse A. B. C..

Lagde C. vrang mod vrang, tog en rulle gammel kantebånd og kantede lommens ene lange side. Lagde de 2 stk. A.  vrang mod vrang, tog de 2 stykker på B. og lagde ret mod ret, på de sammenlagte stykker A. så de rå kanter flugtede en af de korte side på A´s rå kanter, syede på med 3/4 cm sømrum, vippede B. ud, strøg og syede en stikning på sømrummet.

Placerer lommen C. på B. og syr kantebånd hele vejen rundt og du har en lomme til dine nødvendig ting, som skal være indenfor rækkevidde af symaskinen.
Jeg ved altid hvor jeg har mine ting ;-) )))
Esther

Slibning af skærehjul

Jeg fandt denne blog – Penny’s Hands, hvor Penny beskriver, hvordan hun med succes sliber sine skærehjul!

Om og hvordan det virker, ved jeg ikke, men det er da værd at prøve!

Annelise

Når stoffet er skævt

Kirsten e har skrevet en udmærket forklaring på, hvorfor nogle patchworkstoffer er skæve, og hvad man selv kan gøre ved det:

“En del producenter folder stofferne på midten, og ruller dem derefter op på store ruller (på til 150 – 200 yards). Det betyder desværre, at det bliver trukket en smule skævt, fordi den ‘inderste’ halvdel altid er lidt kortere den ‘yderste’. Det har ikke nødvendigvis noget med kvaliteten af stofferne at gøre, men med den måde de bliver håndteret på hos producenten.

Der er også producenter, der ikke folder stoffet før det kommer på ruller, så bliver det først foldet, når det bliver rullet op på de ‘papper’ I ser i butikkerne. Der er det sjældent et problem at der er skævheder.
Hvis der er skævheder, er de til at trække ud – man tager simpelthen i to modsatte hjørner, og trækker fast, men bestemt. Det løser næsten altid problemet.

Mht. at skære/rive: Jeg ville ALDRIG rive patchworkstof – hverken, det jeg syr af, eller det, jeg sælger i butikken. Som Esther skriver, er det næsten uundgåeligt, at det bliver skævt, og løst. Det betyder måske ikke så meget, når man syr over pap. men lige så snart man syr på amerikansk eller på maskine, er god skæreteknik absolut afgørende for et godt resultat. Så derfor kan man lige så godt gøre det til en god vane.”

Kirsten e

Materialevalg og håndquiltning

Kirsten E har skrevet et indlæg om, hvilke nåle og materialer til mellemfoer og bagside hun foretrækker, når et tæppe skal håndquiltes. En god vejledning til nybegyndere:

Hvis det skal være lidt tykt, vil jeg anbefale at du knudequilter det (prøv at google ‘Tied quilts’). Det er svært at håndquilte det pænt, hvis det er for tykt.

Mht. om det er svært at håndquilte: Det er som med alt andet: Man skal øve sig. En god hjælp er at vælge de rigtige materialer – lidt mere om dem herunder.

Et tip til en anden gang: Jeg er rigtig glad for at håndquilte (og i al beskedenhed er jeg også god til det). Når det gælder valg af materialer og mellemfoer, har jeg vist selv begået alle de fejl man kan.

Når jeg håndquilter vælger jeg en muslin (hvid eller ubleget) til bagside. Det er blødt og behageligt at arbejde i (og så er det ikke ret dyrt, og fås op til 270 cm bredt) – du bruger alt for mange kræfter, når du syr i indisk bomuld (tro mig, jeg har prøvet det.

Mellemforet må ikke være for tykt (ikke mere en 1/8″, ca. 3-4 mm). Det er lettest at arbejde i en god tynd polyesterkvalitet (jeg foretrækker Hobbs Thermore), du kan også bruge bomuld/polyester eller ren bomuld, men det er noget tungere. Uld er også OK, men det er tykkere.

Nu ved jeg ikke, hvilken type nål, du har brugt, men den må ikke være for lang, så kan man ikke styre den. Jeg bruger altid Roxannes nr. 11 betweens – de er superskarpe, og korte.

Jeg quilter i øvrigt altid i ramme – husk, at du ikke må spænde arbejdet for stramt op – hvis du lægger hånden midt i rammen (efter du har spændt arbejdet op) skal din hånd hvile på bordet under.

Og så det med at øve sig: Det tager tid, men prøv i første omgang at gøre stingene ensartede og lige, så skal de nok blive korte hen ad vejen.

Det var så lidt ‘guldkorn’ herfra.

Kirsten E

Broderileksikon

Esther har fundet et super broderileksikon. Det er på engelsk, men der er mange fotos, så det er nemt og overskueligt:
http://inaminuteago.com/stitchindex.html
Det er et helt broderileksikon, med fotografiske anvisninger til, hvordan man syr de enkelte sting, bare tryk på den blå tekst.

Der er samtidig en anvisning til, hvad man gør, hvis man er venstrehåndet.

Man kopierer anvisningen til sin egen computer og i et grafisk (vistnok et billedprogram) kan man spejlvende billederne.

Programmet, der kan spejlvende. Det er et gratis billedbehandlingsprogram, så også os der er venstrehåndet kan få anvisningerne vist, så vi kan forstå dem.



http://www.xnview.com/en/downloadwin32.html

Sådan samler du din quilt

Sådan samler du din quilt, hvis der ikke er ret meget plads:



Esther

Gode råd til syning over pap


Hvis man er nybegynder i patchwork, er syning over pap et godt sted at starte.

Man kan tage arbejdet med overalt og er ideelt når man er i sygruppe og kan sidde og håndsy mens snakken går.

Jeg har fundet nogle rigtige gode sider på nettet, hvor der både er gratis mønstre på det der også kaldes “English paper Piecing”, samt fundet en forretning i USA, der forhandler skabeloner i alle størrelser og i alle mulige former. Desuden er de forskellige skabeloner angivet med mål – så man let selv kan konstruere en skabelon og måske selv producere dem selv på et A4 ark og kopiere i sin printer.

Linket til shoppen finder du her:  http://www.paperpieces.com

På http://www.cddesigns.com/PaperPiecing/index.html finder du også de forskellige former der findes indenfor papsyning, og disse kan jo sættes sammen med andre former og skabe meget unikke mønstre til mønstre fremstilling.

Har man mod på selv at printe en masse skabeloner ud, kan disse selv printes fra denne side http://www.incompetech.com/graphpaper som kan lave både kvadrater, trekanter, romber, cirkler og hexagoner.

På dansk har vi denne super gode side, der fint anviser hvordan man syer over pap http://www.haandarbejdskurven.dk/Free/Free_vejledning/801001.pdf

Desuden viser Maria en glimrende vejledning i hvordan man lettest syer hexagoner, sekskanter til blomster http://allmomasquilt.blogspot.com/2010/12/hexagon-flowersblomster-tutorial.html
Helle

Sådan laver du direkte links i dit indlæg

Det gøres sådan her:

Skriv det ord, der skal henvise til dit link. det kan være et hvilken som helst ord eller flere sammenhændende ord, eller det kan være selve linkadressen.

Du kopierer så den pågældende hjemmesides adresse fra adresselinjen og går tilbage til det indlæg, du er ved at skrive.

Derefter markerer du det/de ord eller hjemmesideadressen, du har skrevet for herefter at trykke på den lille kæde til venstre for filstrimlen.

Til sidst indsætter du det link, du har kopieret, der hvor der står URL. Tryk på “Indsæt”, og du er nu tilbage ved dit indlæg, hvor linket nu er markeret med blåt og en streg under.

Håber forklaringen er fyldestgørende og kan hjælpe jer, der ikke ved, hvordan man gør. Det er jo også noget nemmere for os andre, der skal se den pågældende hjemmeside fremfor at skulle kopiere/indsætte hele linket i adresselinjen.

Annelise

At bruge imprægnering og decoupagelak

Jeg bruger imprægnering på mine dækkeservietter, så kan de sågar overleve rødvin!

Når jeg har vasket dækkeservietterne får de lige en omgang af den imprægnering jeg også bruger til mine sko, så holder de sig pæne længere og spild trænger ikke så let ind i stoffet.

Når jeg så synes de er blevet lidt nussede, er det bare i vaskemaskinen og så gentager jeg processen.
Det har reddet mere end en lys dækkeserviet!

Jeg har også brugt decoupagelak, men jeg giver først tasken/skålen bogbinderlim. Det får decoupagelakken til at holde bedre. Tingene bliver stivere men det er jo også meningen med det.

Når først det er tørt er der ingen problemer med at komme brød i en kurv, det er mindre giftigt end det lak der er på en brødbakke i træ.

Jeg har med fordel brugt det på stof med guld i, når det har været vasket et par gange er guldet jo væk og stoffet mindre kønt.

Gitte

Jettes nemme grydelapper


Jeg skære strimler i størrelsen fra 2,5 cm til 7 cm, som er den midterste.

Jeg skære først et stykke termolam på 25 x 25 cm.

Så folder jeg det til en trekant, for at finde midten, herefter tager jeg den bredeste strimmel og folder den på den lange led ret mod ret, og så bliver den placeret på termolammets midte.

Derefter tager jeg den næste strimmel, og hæfter på ret mod ret, og syr disse to sammen, og sådan fortsætter jeg til termolammet er dækket, først den ene halvdel, og så den anden.

Jeg skære siderne rene efterhånden som strimlerne er syet på. Bagsiden er et helt stykke stof. Stroppen er 6,4 x 18 cm.

Jette

Hjemmelavede quilteskabeloner

Sakset fra et tidligere indlæg i gruppen:
Jeg hører til dem, der gerne laver tingene selv i stedet for at købe dem, og det gælder også quilteskabeloner.

Det motiv, jeg vil quilte, tegner jeg op eller fotokopierer. Herefter laminerer jeg det og skærer så tynde riller i hele mønsteret – enten med en dobbeltbladet hobbykniv eller jeg klipper med en spids silhouetsaks. Jeg lader et par millimeter stå med jævne mellemrum, så skabelonen stadig hænger sammen.

Derefter tegner jeg mønsteret over på stoffet med en blød blyant (B), så stregerne lige netop kan ses. Efter quiltningen kan det meste af stregen fjernes med et tekstilviskelæder.

Nemt og billigt!
Annelise

Jeg har brugt selvklæbende hyldefolie, (det gennemsigtige, der kan tegnes på med en permanent tuds, som kan købes hos farvehandleren), til motiver, som jeg har quiltet udenom, hjerter o.l. De kan bruges flere gange, indtil de ikke kan klæbe mere.
Esther

Håndsyning på amerikansk

Hvis du kunne tænke dig at sy håndsyning på amerikansk, har et par af medlemmerne et par rigtig gode råd til, hvordan man gør.

Her er gode råd fra Hanne (hannekludekone):

Tip til Amerikansk syning
Brug altid ½ cm sømmerum. Det er det sømmerum, som øjet bedst kan se uden at måle.
Prøv at tegne en firkant med ½ cm sømmerum på ternet papir.

Læg papiret væk og tegn så en firkant på hvidt papir og tegn ½ cm udenom uden at bruge lineal. Det kan man godt!

Hvis skabelonen er lidt mere indviklet end en firkant, rektangel el. trekant, kan man tegne med blyant på bagsiden ved hjælp af en lineal, så er det sy-linien = skabelonens omrids, man tegner.

Men det bedste er ved enkle former at sy uden en tegnet linie.

Vigtigt: Skær meget nøjagtigt ved hjælp af skærelinial, og skær de sammen syede blokke til, inden de sys sammen med andre blokke, stadig med ½ cm sømrum.

Ved trekanter: se forklaringen på, hvordan man skærer trekanter af en firkant med det rigtige sømrum.

Brug en tråd, der er neutral, f.eks. grå, hvis der er flere farver, der skal sys sammen, men tråden ses næsten ikke ved amerikansk syning, idet sømmen presses til samme side, og tråden derfor altid ligger foldet ind i sømmen.

Hanne
Der er ofte lagt sømrum til skabeloner, fx er der sømrum på alle Marti Michell skabelonerne. På den måde kan du skære stofferne helt præcist med det rigtige sømrum, så er det lige til at gå til, uanset om du skal sy på amerikansk eller på maskine.

Hvis man er rigtig god til at sy på amerikansk, kan man sy det rigtige sømrum på øjemål. Der er jeg desværre ikke, men jeg skærer delene ud inkl. sømrum, tegner jeg sømrummet op på det lyseste af stofferne med en ‘forsigtig’ blyant, og så kan jeg sy det. Der findes forskellige måder, man kan markere sømrummet på, jeg har selv en acryl-lineal, der er 1/4″ x 1/4″ i tværsnit og ca. 30 cm lang. Den ligger jeg på den del, jeg har skåret, så den flugter skærelinien helt præcist og tegner en streg. Det fungerer fint, men man skal lige have lidt træning i at holde den helt fast.

Jeg ved godt, at du bruger sømrum på 5 mm, og der bestemmer man heldigvis selv. Jeg kan bedst lide at bruge 1/4″ (6 mm), dels fordi rigtig mange skabeloner har det sømtrum, men også fordi jeg kan finde på at blande hånd- og maskinsyning i samme arbejde. Typisk har jeg et antal blokke, syet i hånden på amerikansk, og de skal sys sammen til et større arbejde, noget man med fordel kan gøre på maskine. Der bruger jeg ofte symaskinen, og der synes jeg, at 5 mm er for lidt.

Men det er selvfølgelig et spørgsmål om, hvad der fungerer for den enkelte.
Kirsten (kirstene)

Et lille tips. Når man skal tegne på stof kan der med stor fordel lægges et stykke vandslibepapir under (kan købes i byggemarkeder. Det er bedre end alm. slibepapir, fordi der er mindre korn på) det holder stoffet fast så det ikke glider.
Esther

Dorthe (dorthe529) har fundet følgende nyttige link:
http://www.pelunika.dk/vejledninger/HNDSYNING_amerikansk_syning_PDF.pdf

Mønsterquiltning på symaskine

Her er en rigtig smart metode at maskinquilte mønstre på (klippet og sammensat fra Kirstens indlæg):
Jeg har ikke brugt en stencil, men tegnet mønsteret over på gult papir fra ‘Golden Threads’ – det er vist det, Esther kalder rispapir.

Herefter har jeg lagt 16-18 stykker af det gule papir under min ‘skabelon’, og syet igennem alle lagene uden tråd i nålen. Så får jeg en masse stykker papir der er perforeret med sommerfugle (hvis det giver mening?). Derefter hæfter jeg papiret på min quilt med knappenåle og quilter efter ‘hullerne’.

Jeg har prøvet at markere mønsteret efter en stencil, men jeg synes, denne metode giver meget bedre resultater. Papiret er gennemsigtigt, og det er ret let at fjerne bagefter.

Du skal bruge lige så meget papir som du skal quilte – det svarer lidt til at sy på stamps, hvor du jo også har hele dit arbejde tegnet op. Derfor er det en fordel, at markere det med perforering, hvor man jo kan tage rigtig mange lag ad gangen.

Et andet tip, der kan være værd at overveje, når man sidder med store tæpper:
Man kan sy lige i sømmen mellem blokkene med usynlig tråd, inden man begynder at frihåndsquilte, så har man helt styr på at der ikke er noget der forskubber sig. Det har jeg selv haft stor gavn af (og det er heller ikke min idé, jeg har læst det i en bog af Karen K. Stone
Kirsten

Hexagoner - genial skæremetode

Faldt over denne You Tube Video. Synes simpelthen det er en genial måde hurtigt at få skåret en flok hexagoner.

Jeg kan godt se, at der er lidt stofspild, men det er det er der jo næsten uanset, hvordan man skærer.

Pia


Kommentarer:
Jeg mener, det må være en stor fordel med en roterende skæreplade, så man ikke behøver at flytte så meget rundt på det skårne stof.

Det er klart, at man skærer flere lag på én gang, det er så også det, man har brug for!
Hanne (kludekone)

Linealen, der vises, er den justerbare lineal. Alt hvad der kan skæres efter den, kan også skæres med en almindelig lineal.

Det er bare meget lettere med den justerbare lineal, her bruges den sorte plade til at indstille bredden på stoffet, så man ikke hele tiden skal huske, de mål, man skal skære. Samtidig lægges den til kant på stoffet, så den ikke forskubber sig så let.

@Mette: Hvis man oplever, at den glider, når der kun er et stoflag, kan det skyldes, at man ikke holder på den del af linealen, der ligger på stoffet, men holder på den sorte det. Det er vigtigt, at man altid holder fast på den del, der ligger på stoffet.
Kirsten (kirsten e)

Sådan syr du paperpiecing/stamps

Stamps er hvor man syer på papir – papiret rives af når man er færdig.

Altså skal der slet ikke tegnes på stoffet med forsvindings tusch.

Prøv at se her hvor der vises rigtig godt hvad stamps er som det kaldes på dansk. På engelsk kaldes til enten foundation piecing eller paper piecing.
http://www.youtube.com/watch?v=JgG1BDsBMtE&feature=player_embedded

Det går nok lidt hurtigt, men kan da give en fornemmelse hvad stamps går ud på. Der kan både sys på rivevlies, eller alm printer papir – sågar også på tyndt voile – så lader man det side bagpå. Det bruger jeg til min dyrevægtæppe som jeg er ved at lave. Fungerer rigtig godt.

Helle

Annelise 
har denne gode video:
http://www.youtube.com/watch?v=cgr5JMxNfow

Kirsten
 skriver også:
Start med stykker, du er sikker på, er store nok (incl. sømrum). Sy stykket på og fold du arbejdet, så kun sømrummet er fri. Skær det ned til passende størrelse.

Lad være med at bruge for meget tid til at skære dine stofstykker præcist til, det er spild af tid, og en af fordelene ved paper piecing, er at man kan gøre det efterfølgende. Du kan evt. øve dig på en log cabin blok – den har ikke skæve vinkler, og er let at have med at gøre indtil du synes, du behersker teknikken.

Esther skriver:
Når jeg laver paper piecing så klipper jeg aldrig lapperne til, men bruger et helt stykke stof, hvis det bare er en fat quarter (50 * 55). Det betyder at mine lapper ikke er trådlige.

Hvis jeg er usikker på om stoffet er stort nok, når det bliver foldet på plads. Det er især, når det er vinkler, at det er svært at være sikker på, at stoffet bøjer til den rigtige side og at der er nok.

Jeg bøjer sømrummet og bruger en negl til at stryge med, så jeg kan checke om det falder i den rigtig vinkel og at der er stof nok til at dække det område, det skal dække, når det bliver strøget på plads.

Hvis du vil have det trådlige, så er du nød til at klippe stofferne ud, men husk at måle på/tegne af fra den rigtige side af mønstret ellers kan du komme til at spejlvende dit arbejde.

Jeg klipper ikke i stoffet før jeg har syet det fast, så klipper jeg det til, så det passer til brikken og syer det næste stykke på.

Der er andre, som vil synes, at det jeg gør er forkert, fordi jeg ikke tager hensyn til trådretningen.

Det vigtigste er, at du laver dine brikker med vrangsiden af stoffet mod den side af bunden du syr på hvor der ingen streger er, fordi du skal bruge stregerne til at sy efter.

En anden vigtig ting, hvis dit bundpapir skal pilles af igen, skal du sy med små sting højst stinglængde 1.

Inger har dette tip til stamps:
Når jeg syer Paper Piecing bruger jeg ikke papir… men rive vlies, det kan købes i de fleste pw forretninger. Hvis jeg har mønstret på min pc, enten fra pw programmet EQ6 eller fra en webside printer jeg det ud på rivevlies, det forudsætter at det er strøget og klippet ud i A4 stykker, og så bruger jeg meget korte knappenåle til at hæfte det fast med.

Lone har her et godt link til paper piecing (stamps):
http://www.quilterscache.com/StartQuiltingPages/startquiltingthree.html

Og her kan du hente mange gratis mønstrer på stamps, hvis du får lyst til at prøve selv: http://www.yvonnes.dk/

Hannes har lavet denne super gode video der viser hvordan du syr stamps. Udgangspunktet er Puttetæppe blokken for 2011, som netop kan syes som stamp. Se her hvor let det går:



Lige et tip:
Det er lettere at fjerne papiret, hvis man lige kører en nål, spidsen af saks, en syl eller en anden spids genstand hen over sømmen først.
Kirsten

Sådan laver man nemme cirkler i to lag stof

Hanne og Lene har lavet denne rigtig gode og lærerige lille film som viser, hvordan man kan lave cirkler i to lag stof:



Esthers beskrivelse af nemme cirkler:
Hvis du vil sy  nemme cirkler, skal du lave cirklen på 2 lag sammenstrøget frysepapir i den størrelse du gerne vil have cirklen.

Derefter stryger du frysepapiret på det stof, du vil have som bund, klipper cirklen ud i stoffet. Husk at der skal være sømrum.

Klip hakker i sømrummet.

Lim sømrummet om på frysepapiret.

Finder det stof, som skal ses i cirklen, og lim stoffet fast på sømrummet.

Løsn det øverste lag stof med cirklen fra frysepapiret.

Brug lynlåstrykfoden, med nålen stillet lige i kanten.

Syr rundt langs frysepapiret, lige udenfor kanten, og begge lag stof bliver syet sammen.

Voila, der er en stofcirkel syet ind i en stoffirkant eller hvilken form man gerne vil have.

God fornøjelse med syningen
Esther

Lukkekanter på en sekskant



Helle har lavet denne gode tutorial om hvordan man syr en sekskant af 6 stk.  60 grader trekanter og derefter syer lukkekant på.

Se anvisningen her: http://www.patchworkstuen.dk/lukkekantsekskant.pdf

Sådan applikerer du med vliesofix

Her kan du se, hvordan du lærer at applikere med Vliesofix:



Og her et gratis patchwork mønster på den lille muffin:
http://hannesblog.dk/applikeret-muffins-sadan-goer-du-trin-for-trin.html
Hanne

Hurtige og nemme Flying Geese

Her er en video , hvor der vises en meget smart måde at lave Flying Geese på!
Havde jeg bare vidst det noget før!!



Det er da nemt!

Monalisa

Tittebånd med anoraksnor

Her kan du se hvordan jeg laver tittebånd med anoraksnor:



En flot måde at afslutte sine projekter på!

Hanne

Valg af trådfarve til håndsyning

Her følger medlemmernes gode råd ang. valg af trådfarver til håndsyning – gælder især til syning over pap.

En lys grå passer til mange farver, den bruger jeg tit. Mørkere grå til meget mørke stoffer, og en beige til de helt lyse.
Så er det neutralt, og nærmest usynligt :)
Inge (Minat)

Altid den mørkeste og hvis du syer i hånden over pap, så hold den mørkeste ind mod dig selv, det giver det bedste resultat.
Hilsen Inge (Kludenyt)

Hvis du syr over pap, er du næsten nødt til at have flere farver, da syningerne kan være delvist synlige.
Jeg bruger stort set kun 3 farver til maskinsyning og syning på amerikansk: en lys cremefarvet til de lyse stoffer, en mellemgrå eller beige til mellemtonerne og endelig en marineblå til de helt mørke stoffer.
Til maskinsyning bruger jeg en god bomuldstråd, til amerikansk syning foretrækker jeg en silketråd.
Kirsten

Valg af synåle til håndsyning

Når du vælger, hvilken nål, du skal bruge, skal du først vælge typen:

Betweens er quiltenåle. De er korte, og har et forholdsvis stort øje, en quiltetråd er lidt tykkere end en almindelig sytråd. Det er sikkert sådan en, du har håndquiltet med.

Sharps er almindelige synåle, de er lidt længere, og øjet er som regel lidt mindre end på en between.

Applikationsnåle er lidt længere end sharps, og har et aflangt øje (som på en broderinål).

Du kan også få specielle ri-nåle til quiltning, de er ca. 5 cm lange, og forholdsvis store.

Der er selvfølgelig også broderinåle (med eller uden spids)

Det var først typen, så skal du vælge størrelsen: Jo højere nummer, jo tyndere og kortere er nålen. De tyndeste nåle er str. 12. Du skal være opmærksom på, at både betweens og quiltenåle fås i flere størrelser.

Jeg bruger altid selv Roxanne nåle, som udmærker sig ved at være utrolig skarpe. Til almindelig syning bruger jeg en Sharp str. 11, eller en applikationsnål. Jeg bruger en str. 11 between til håndquiltning, den er lige så kort som en str. 12, men den er en smule tykkere og dermed stærkere.

Jeg syr ikke over pap, men der ville jeg bruge en sharps nr 9 eller 10 til at ri fst på pappet, og en applikationsnål til at sy sammen.

Og husk så, at nåle skal skiftes ud, længe inden de knækker eller bliver buede, de bliver sløve på samme måde som dine køkkenknive.

Ovenstående gælder kun nåle til håndsyning, der er andre overvejelser til maskinsyning.

Til Maskinsyning anbefales dette link der viser hvilke maskinnåle der egner sig til hvad:
http://www.schmetzneedles.com/

Kirsten

Pap til skabeloner

Lige et tip til pap til skabeloner, når man syr i hånden “over pap”:

Man kan sagtens skære pap el. kraftigt papir, f.eks. 120 – 160 grams papir på samme måde, som når man skærer stof. Altså med et gammelt blad på sin rullekniv – det nye, som du bruger til at skære stof med, bliver sløvt, hvis du bruger det til papir. Jeg gemmer altid gamle hjul, når de bliver skiftet ud, så jeg kan sætte dem i rulleskæreren til brug for papir. Så lægger jeg det på skærepladen og bruger linealen på samme måde, som hvis det var stof. Altså skærer efter målene på skære-linealen.

Det er klart, at det er bedst, når det er firkanter, trekanter og rektangler, mere indviklede figurer tegner jeg først på papiret, eller i et pc-program og skriver det ud på kraftigt papir.

I det lange løb kan det godt betale sig at købe en pakke kraftigt papir i stedet for de grå ark patchworkpap.
Hanne

Quilte-forkortelser

På bloggen With Heart and Hands fandt jeg denne liste med forklaringer på, hvad de forskellige forkortelser i “quiltesproget” betyder. Desværre er de på engelsk, men man er velkommen til at indsætte en dansk oversættelse.

Quilting Acronyms
  • BOB=Beginner’s Only Block
  • BOM=Block of the Month
  • Candy Bars=Stacks of 2 1/2″ x 5″ fabric packs
  • Charms=Small pieces of fabric, usually 5″ squares or hexagons, all different fabrics in the pack
  • Charm packs=package of pre-cut charm 5″ squares: Mini’s are 2 1/2″squares in a pack
  • CQ=Crazy Quilting (traditional quilt pattern with embellishments)
  • COC=Cream on Cream
  • DJ=Dear Jane (a traditional quilt pattern)
  • D4P=Double Four Patch
  • DIC=Double Irish Chain
  • Dimes=10″ squares
  • DIY=Do It Yourself
  • DSM = Domestic Sewing Machine
  • EQ=Electric Quilting software, now EQ5,6, or 7
  • F8=Fat 1/8th or 9″x 22″
  • FART = Fabric Acquisition Road Trip
  • FIU=Finish It Up
  • FLIMSY=pieced top
  • FM=Free Motion, quilting technique w. random stippling, swirls, or patterns, w. or w/o dropped feeddogs, usually on a GSM
  • FQ=Fat Quarter, 18″ x 22″ of fabric, sold by unit
  • Frog Stitching=rip it, rip it….ripping stitches out
  • FW=Featherweight (Singer) sewing machine
  • FW=Fusible Web (take care to iron this one, sew with the above)
  • Giterdone=Get ‘er Done! Term most often used for ancient or dreaded projects
  • GFG=Grandmother’s Flower Garden, a traditional quilt pattern
  • HP=Hand Piecing
  • HQ=Hand Quilting
  • HST=Half-Square Triangle
  • HSY=Haven’t Started Yet
  • Jelly Rolls=pre-cut 21/2″ x 42″ fabric strips, rolled up and sold in a set
  • LA=Long Armer, professional machine quilter
  • LAQ=Long Arm Quilting machine
  • LC=Layer Cakes, a pile of co-ordinating 10″ squares
  • LQ or LibQ=Liberated Quiltmaking, free form quilting without striving for precision or perfection
  • LQS=Local Quilt Shop
  • MAQ=Mid-Arm Quilter
  • Nickles=5″ squares
  • NQR=Not Quilt Related, as in board or group off topic, topic and it’s oppostie QR
  • OBW=One-Block Wonder
  • Orphans=as in Orphan blocks, in LQ, orphans happily co-exist with one another w/o prejudice of any kind and are highly valued and treasured members of one’s STASH and Parts Dept.
  • OSMG=old sewing machine guy, your go-to fellow for repairs
  • Parts Department= a collaborative quilting term for orphans or other pre-made blocks, sashings, bindings or trim pieces that can be put together and live in harmony in new quilts. First used by Gwen Marston and Freddy Moran in their Collaborative Quilting books.
  • PFD=fabric that is Prepared For Dying
  • PHD=Project Half Done
  • PIGS=Projects in Grocery Sacks
  • PIM=Project in Mind
  • PIPs=Project in Progress
  • PITs=Projects in Totes
  • PIW=Project in Waiting (not yet a WIP)
  • PP=Paper Piecing
  • QAYG=Quilt As You Go-A quilting/piecing process which incorporates sewing together a block and quilting it at the same time.
  • QUIMM=Quilt In My Mind
  • QUTD=Question Of The Day: quilting group or board top for discussion that day
  • QR=Quilt Related and NQR: it’s opposite
  • Quilt Candy=Small charm pieces of fabric, folded up to look like candy
  • QST=Quarter Square Triangles
  • RR=Round Robin (quilt exchange, passing around a group taking turns with it)
  • SABLE=Stash Accumulation Beyond Life Expectancy
  • SAQM=Small Arm Quilting Machine
  • SaS=Steam a Seam iron on double faced interfacing/non stitching product
  • SEX=Stash Enhancing eXperience (or eXcursion)
  • SID=Stitch In (the) Ditch, quilting technique
  • Siggies=Squares of fabric with signatures and other info on them
  • SnW=Stack ‘n Whack, pile them up and cut them all at once block pattern
  • SQ=Simply Quilts
  • Squishy=Envelopes filled with swap fabric or gifts sent/received in the mail
  • STASH=Special Treasures All Secretly Hidden
  • SUI=Shopping Under Influence (usually with a friend)
  • SWAN=Swap Without a Name
  • TBQ=To Be Quilted
  • TGIF=Thank Goodness It’s Finished!
  • TIC=Triple Irish Chain, a traditional quilt pattern
  • TOAD=Trashed Object Abandoned in Disgust
  • TOT=Tone-on-Tone
  • TUFO=Tuesday UFO night, also WUFO etc.
  • Turnovers=6″triangles fabrics in a pack
  • UFO=UnFinished Object
  • USO=UnStarted Object
  • WHIM=Work Hidden In Mind
  • WHIMM=Work Hidden In My Mind
  • WIP=Work In Progress
  • WISP=Work In Slow Progress
  • WIVSP=Work In Very Slow Progress
  • WIWMI=Wish It Would Make Itself
  • WOA=Work Of Art
  • WOF=Width of Fabric
  • WOMBAT=Waste of Money, Batting, and Time
  • WOW=White On White
  • WWIT=What Was I Thinking
  • VIP=Very Import Project
  • YBR=Yellow Brick Road, a popular quilting pattern
  • YoYo=a circle of fabric, gathered and sewn into a puffy circle; also one who makes them
  • 401 F=Fabric for Retirement
  • 401 P= Patterns for retirement
  • Annelise

    Hvordan indsætter jeg fotos i et indlæg i Patchworkgruppen?

    Helle har lavet denne glimrende beskrivelse, hvordan man indsætter fotos direkte i et indlæg:

    Jeg har lavet denne fotovejledning for dem der gerne vil have hjælp til at vide hvordan man sætter billeder ind – altså hvordan man kopiere fra fotomappen og isætter den i indlægget.

    Jeg bruger med fordel 2 browservinduer, eet hvor jeg er i gang med indlægget og et andet vindue hvor jeg har åbnet mappen i 24 – patchworkgruppen.



    Når du er inde i din fotomappe – og har en oversigt over dine fotos som du selv har lagt ind, så skal du først klikke på det foto som du ønsker at kopiere.

    Det vil nu poppe op i et stort billede:



    Det er dette billede som du skal kopiere….højreklik nu med musen og vælg KOPIER (der står copy hos mig, da jeg har en engelsksproget browser).

    Klik blot det store billede væk igen og vend tilbage til det indlæg du er i gang med at skrive.
    Nu skal det billede som du lige har valgt at kopiere isættes i indlægget og det sker sådan her:

    Højreklik igen med musen i indlægget og vælg nu INDSÆT (der står paste hos mig)



    Nu sidder dit foto der og det skal blot justeres, for billedet er nu alt for stort.

    Klik på billedet 1 gang og der fremtræder firkanter  i hjørnerne og i hver midte på det lange led. Disse kan du trække i ved hjælp af musen.

    Start i det nederste højre hjørne med at trække indad mod venstre og så føres musen halvt op – uden at slippe i firkanten…. juster evt frem og tilbage til du får alle firkanterne til at kigge inden for indlæggets ramme.



    Du kan gentage proceduren mange gange med kopi og indsæt.

    Med henhold til billedstørrelsen vil jeg bede om, at man gør billedet mindre (max. 100kb) inden upload til fotomappen. Så fylder det ikke så meget i din egen fotomappe eller i vores fælles fotoalbum, afhængig af, hvor du vælger at placere dine fotos.
    Annelise

    Japansk foldeteknik på symaskine

    På Hannes blog kan I se denne fantastiske vejledning i at sy

    Japansk foldeteknink på maskine.

    Hilsen Inge

    Tegne-sy-skæremappe

    Her er en gratis Vejledning/trin for trin i hvordan du laver denne “skære-tegne- strygemappe”. Den er perfekt til at have med på kursus eller have ved siden af symaskinen…..

    * skærepladen, her kan du skære dine patchworkstoffer på.
    * sandpapir – her kan du tegne på dit patchwork, - til at sy efter- uden at dit patchworkstof skrider.
    * strygeplade, ja du kan bruge begge sider af “mappen”, perfekt til når du skal på kursus eller ved siden af symaskinen.

    Se her hvordan på min blog
    http://hannesblog.dk/vejledning-til-skaere-tegne-stryge-mappe.html

    Hanne

    Skabelongenerator

    På min vej gennem dagens blogsurfing fandt jeg denne skabelon-generator, hvor man kan printe skabeloner ud i nøjagtig den facon og størrelse, man ønsker.

    Der er både 4-kanter, 3-kanter, sekskanter, ottekanter og mange flere.
    http://incompetech.com/graphpaper/trianglehex.html

    Annelise

    Frihåndsquiltning på maskine

    Du kan købe/lave skabeloner til at tegne mønsteret op efter, op så kan du quilte i linierne.

    Hvis du vil sy på papir har Esther vist skrevet at man kan bruge rispapir, det skulle være let at få af (med lidt held svarer hun selv).

    Når du maskinquilter skal du arbejde med trådspændingen. Prøv at starte med en meget løs trådspænding og stram den, indtil du har den spænding, der passer.

    Og jeg syr normalt med stinglænge 3,5 – 4.

    “Det anbefales også at bruge en såkaldt topstitch nål til at quilte med”.
    Inge
    Som Inge skriver, er det vigtigt, at du vælger den rigtige nål til dit arbejde. Der er mange faktorer, der spiller ind, valg af tråd, valg af mellemfoer og valg af undertråd.
    Du kan finde en god vejledning til problemløsning her:
    http://www.superiorthreads.com/media/docs/Troubleshooting%20Guide.pdf


    og til valg af tråd her:
    http://www.superiorthreads.com/media/docs/Thread_Selection_Guide.pdf
    Kirsten

    http://featheredfibers.wordpress.com/2008/01/06/how-to-quilt-freehand-feathers/

    http://suegarman.blogspot.com/2008/08/feathers-galore.html
    http://www.freemotionquilting.blogspot.com/

    Håber på i kan bruge nogle af dem her
    Rosane

    Ordliste fra engelsk til dansk

    Denne ordliste er spottet af Carina, der godt nok fandt den oversat fra engelsk til svensk – men nu er den oversat til dansk også – så hermed et godt værktøj til dem der ikke er så stærke i de engelske patchwork begreber og ord:

    Align  / tilpasse
    Allover pattern /  helmønster
    Angle, angled /  Vinkelret
    Assemble /  samle
    Basic sewing supplies /  basis tilbehør
    Baste /  ri
    Batting / mellemvat-foer
    Bead /  perle
    Bias /  på skrå – diagonal
    Bias tape /  skråbånd
    Blindstitch /  blindsøm
    Bobbin case / / spolekapsel – undertrådsspole
    Bonding / lime lag sammen
    Border /  bort
    Buttonhole stitch /  knaphulssting
    Calico /  småmønstret blomstret stof
    Chain stitch / kædesting
    Checks / Kontrol
    Color wheel / farvecirkel
    Connect /  forbinde
    Contemporary quilts / Moderne tæpper
    Contrast / Kontrast
    Cotton batting /  Bomuldsvat
    Coverlet /  tæppe
    Create /  Skabe
    Cross stitch /  Korssting
    Cubical /  kubisk
    Curved /  buede former
    Cushions /puder
    Cut /  skær
    Cutting mat / skæreplade
    Darning foot /  stoppefod
    Decorative /  dekorativ
    Depth /  dybde
    Detergent / vaskemiddel
    Diagonal set /  diagonale blokke
    Difficult pattern / svært mønster
    Dotted /  punkteret – prikket
    Draft /  skitse-kladde
    Draw /  tegne
    Easy-to-follow /  let at følge
    Edge / -kant
    Embellish / udsmykning
    Embroider /  brodere
    Eraser / viskelæder
    Estimate /  Prioritere
    Evenfeed presser foot /  trykfod
    Extend /  forlænge
    Fabric requiring / stofforbrug
    Fat eighth  / en ottendel af en meter – delt i 8 lige store stykker 22,5×55 cm
    Fat quarter   / en fjerdedel af en meter – delt i 4 lige store stykker 45×55 cm
    Filler /  fyldvat
    Finger press /  finger pres
    Finished blocksize / færdig blok størrelse
    Fold /  fold
    Foreground /  forstykke
    Frame /  ramme
    French knot /  fransk knude
    Glue stick /  limstift
    Grain /  trådretning
    Grain lines /  trådlinie
    Graph paper /  milimeterpapir
    Grid /  gitter - tern
    Handsewing skills /  håndsynings grad-sværhed
    Handwork /  håndarbejde
    Hoop / quilteramme
    Imagination /  fantasi-forestilling
    Implements /  redskaber
    Impression /  indtryk
    Inch  / tomme 2,54 cm
    Included /  inkluderet
    Intricate /  indviklede
    Iron /  strygejern
    Ironing / stryge
    Ironing board / strygebræt
    Jelly Roll / stof roulade med stofstrimler på 2,5 inch
    Join /  sætte sammen-følge
    Juvenile quilts/ barnetæppe
    Kit /  færdig materialepakke-stofkit
    Lace /  blonde
    Large-scaled /  stormønstret
    Layering /  ligge i lag-lagvis
    Light box / lyskasse
    Lining /  foer
    Loop /  maske
    Machine needles /  symaskinnål
    Machine sewing skills /  symaskine færdigheder
    Masking tape / Malertape
    Measure / måle
    Measuring tape /  målebånd
    Memory quilts /  mindetæpper
    Miniature quilts / miniatyre tæpper
    Miterd corner /  45 graders hjørne
    Mourning quilts / mindequilts
    Needles /  nåle
    Notions // sytilbehør
    Outline stitch /  kantstik søm
    Overcasting stitch / kastesting
    Patch /  stoflap-stykke
    Pattern piece /  mønster del
    Pattern shape /  mønster form
    Perpendicular /  vinkelret
    Piece / stykke
    Piecing /  tilskære
    Piecing stitch /  sammensyning
    Pillow /  pude
    Pin /  knappenål
    Pin basting  / sætte quilts sammen med nålepistol
    Pincushion /  nålepude
    Pinning /  at tråde
    Potholder /  grydelap
    Preparation /  forberedelse
    Press /  press
    Reinforce /  forstærke
    Repeat /  gentag
    Require /  kræve
    Reversed /  spejlvendt
    Ribbon /  bånd
    Right side /  retside
    Rince / / skylle
    Rotary cutter /  rulleskærer
    Rotary cutter quilts /  rulleskåret tæpper
    Row /  række
    Ruler / lineal
    Running stitch / forsting
    Safety pin /  sikkerhedsnål
    Safety pin basting /  sætte quilts sammen med sikkerhedsnåle
    Sash /  mellembort-stolper
    Sashing square /  stolpefirkant
    Sashing strip /  stolpe
    Satin stitch / satinsøm
    Scissors /  saks
    Scrap quilt /  restetæppe
    Seam /  søm
    Seam allowance /  sømrum
    Seam ripper / opsprætter
    Selvages /  ægkanter
    Sewing basket / sykurv
    Sewing machine /  symaskine
    Sewing order /  synings rækkefølge
    Shadow quilting /  skyggequiltning
    Shape /  form
    Sharp /  skarp
    Shrinkage / krympe
    Silver drawing pencil /  sølvblyant
    Skill /  dygtighed
    Slip stitch / stafersting
    Small-scaled /  småmønstret
    Spare blades /  Reserveblad til rulleskærer
    Spool /  spole
    Square /  kvadrat
    Step-by-step  / trin for trin
    Stipple quilting / baggrundsquilt for udfylning
    Stitch / sting
    Stitch lenght / stinglængde
    Stitches per inch / sting per tomme
    Story quilt /  fortæller quilt
    Striped /stribet
    Stuffing / Stoppning / stopning
    Supplies /  tilbehør
    Synthetic batting /  syntestisk vat
    Tangle /  sammenfiltret
    Tearing fabric /  revet stof
    Thread tension / trådspænding
    Thimble /  fingerbøl
    Thread / tråd
    Thread baste /  ri lag sammen
    Thread color /  trådfarve
    Tone /  nuance
    Throat plate / stingplade
    Tracing paper / kalkerpapir – transfer
    Traditional quilt / traditionel quilt
    Transfer /  kopiere-overfører
    Transparent / gennemsigtig
    Trapunto /  en særlig quilteteknik
    Two-block quilt /  2 blok quilt
    Two-sided quilt /  vendbar quilt
    Two-strand /  to trådet
    Tying /  snorequilt
    Walking foot / overtransportør
    Velvet /  fløjl
    Vertical /  vandret
    Whipstitch /  kastesting
    Wool / uld
    Wool batting / uldvat
    1Yard / ca 90 cm
    Yard good / metervare
    Yardage / stofforbrug
    Zig- zag stitch / zigzag sting
    Zipper /  lynlås
    Zipper foot / lynlåsfod

    Video tutorials

    Fra Quiltscandinavia har jeg nappet dette link til en masse små video tutorials. Måske er der lige en man kan bruge:
    http://tutorials.missouriquiltco.com/
    Yvonne

    Paspoleret lomme

    Der er nogle, som gerne vil sy tasker, men som har svært ved at sy paspolerede lommer.

    Jeg faldt lige over denne blog, som en quilter fra Taiwan har lagt ud på nettet:
    http://greenquilter.blogspot.com/2010/09/tutorial-zipper-pocket.html
    Der er fine fotos, så man nemt kan se, hvordan sådan en lomme fremstilles.
    Annelise

    Håndsyning, applikation

    Maria fra bloggen All Momas Quilt har lavet en fin beskrivelse af, hvordan man applikerer med needle turn metoden.

    Såfremt nogen i gruppen gerne vil vide mere om, hvordan man kan applikere, så findes brugsanvisningen her!
    Annelise

    Sy buede former uden brug af knappenåle

    Den korte version er: Man skal ikke tænke på det som en bue, men som meget små lige stykker. Så man starter med at lægge stofferne oven på hinanden, så sømrummet følges (bare et kort stykke). Så syr man det, man kan, og når sømrummet går for meget hver sin vej, stopper man med nålen nede og justere de to stoflag, så sømrummet følge igen – her syr man så til de ikke følges mere.

    Man skal trække lidt i det ene lag, det er faktisk ret let, når man har ‘fået det i fingrene’, men det er altså rigtig svært at beskrive.

    Mht. pincetten: Jeg har fundet ud af, at sådan en er næsten lige så uundværlig som en rulleskærer – den er utrolig god til at holde spidser sammen (ikke kun ved buede former), til lige at skubbe lidt stof helt ind under trykfoden osv. Så det kan i den grad anbefales at anskaffe en god lang, spids pincet (der ligner dem de bruger hos tandlægen, ikke dem vi bruger til at plukke øjenbryn med)
    Kirsten


    Fandt denne video der viser både hvordan man skærer stofferne fra en FQ på en roterende Olfa måtte og dernæst syr en blok sammen uden brug af nåle.

    http://www.youtube.com/watch?v=SOhzcAznt2s

    Helle

    Den video var spændende – håber den kommer på vores side med ideer og hjælp til PW.
    Jeg har startet et tæppe – eller et projekt – udfra Alicia Merridts teknik. Se disse link, som jeg har sendt før:

    http://www.youtube.com/watch?v=EuTAyEGCxEs&feature=related

    Der er 3 videoer som kan findes på denne side. Her bruger hun ingen lineal.
    Karen
    Se også dette indlæg om Drunkards Path

    Print mønstre og skabeloner direkte på stof

    En genial ide, at printe sekskanter over på bagsiden af stoffet, hvor der er strøget frysepapir på forsiden, så det kan gå gennem printeren. Se hvordan her:

    http://sandraleichner.com/wordpress/

    Ideen er især god, hvis man syr på amerikansk.

    Blækket løber ingen steder, for jeg har printet broderimønstre over på stof og de har fået vand, så det fungere fint.

    Det eneste problem jeg løb ind i, var at det gik fast i printere et par gange, fordi det faktisk er for tykt.
    Printeren skal håndfodres og det skal ligge meget præcist, samt kanterne være skarpe, der må ikke være stof, der hænger udenfor frysepapiret. Det skal være en blækprinter.
    Esther

    Uden i øvrigt at have forstand på det med at printe på stof vil jeg lige indskyde at nogle printere kan indstilles til at køre med fotopapir hvilket skulle forebygge problemer med at papir sætter sig fast fordi det er for tykt.

    Carina

    Markering på stof

    Når der skal tegnes på stofferne, når quiltemønstre skal overføres, sticherymønstre eller når der skal tegnes et taskemønster på stoffet, så gives der her noget gode tips til hvilke redskaber der er bedst at bruge.

    Hvilke farver er dit stof – lyst, mellem eller mørkt?

    Til almindelige lyse bomuldsstoffer er en helt almindelig blyant (HB) rigtig fin, den giver den streg, du har brug for. Til mellem nuancer bruger jeg en hvid blyant, og til de helt mørke bruger jeg en sølvgrå. Der findes andre metoder: fx kridt på spray eller i pulverform, men det er mest velegnet til større arbejder.

    Vær opmærksom på, at du ikke skal tegne meget kraftigt op, så kan det være svært at stregerne væk, så det er en fordel at have en tynd streg, der kun lige er kraftig nok til at ses.

    Jeg tegner heller ikke hele mit quiltemønster op på en gang – det ‘forsvinder’ nemlig, mens der arbejdes med det.

    Er stoffet løst eller tæt vævet? Det kan være svært at tegne fornuftigt op på løstvævede stoffer. (her hjælper det at stabilisere løstvævede stoffer med tynd vlieseline bagpå).
    Kirsten

    Rosa, lyseblå og hvid virker nok bedst, hvis det er på mørkt stof.

    Jeg tegner som regel om med en pencil – Det gør Charlotte Yde, så det kan jeg også :-)


    Jeg har også – ved enkle mønstre – brugt min kalk-læbestift (for øvrigt mit bedste værktøj inden for syning)
    - og en teknik, jeg også ind-imellem bruger er at tegne mønstrene på frysepapir og så quilte omkring – frysepapiret kan tages af og bruges ret mange gange.

    Malertape kan bruges, hvis man skal quilte lige linier
    Liselotte

    Man skal være opmærksom på de blå textil markeringspenne. Mange af dem kan godt fjernes med vand, men det skal helst være inden for 24 timer, ellers sidder det altså godt fast, er min erfaring.

    Jeg brugte det engang til stitchery men ikke mere…har erfaret, at en tynd spids blyant som Kirsten forslår længere op i indlægget, er det absolutte bedste valg. I hvertfald til at tegne stitchery op med.
    Helle

    Quilt University

    Dette link hører bestemt hjemme her på bloggen: QUILT UNIVERSITY

    Hvad enten man er nybegynder eller erfaren quilter, kan man altid finde gode råd, videos, undervisningsmuligheder, ordbog og meget andet godt.
    Annelise

    Stitchery

    Her ses een af Helle´s Tilda stitchery - farvelagt med farveblyanter

    Nu er det godt nok en del år siden, jeg havde håndarbejde i skolen.

    Meeen: jeg har lært at broderi er en fællesbetegnelse for mange ting, bagsting, kontursting, franske knuder, kædesting og alt det andet, jeg har glemt. Faktisk er der en amerikansk tradition for broderi/stichtery eller tilsvarende, og det er Redwork, som er motiver broderet med kontursting (og til dels andre traditionelle broderisting).

    I en anden tråd har vi diskuteret begrebet ‘stitchery’ – er det en fællesbetegnelse for broderi, eller er det et udrtyk for de mere ‘naivistiske’ broderier, man ser i nogle former for patchwork.

    Men nu har jeg søgt højt og lavt, og iflg. de kloge er stitchery:

    1.the art, process, or product of working with a needle, esp. in embroidery, needlepoint, tapestry, quilting, and appliqué.

    2.the occupation or employment of a person skilled in embroidery, needlepoint, etc.

    Så stitchery er den bredest mulige betegnelse for broderi og (i sin yderste konsekvens) enhver form for håndarbejde, der udøves med nål og tråd. Så ‘broderi’ er faktisk en begrænsende oversættelse af stitchery – stichery er meget mere end ‘blot’ broderi
    Kirsten

    Stitchery syes både med bagsting, kontursting og en masse andre stingtyper, afhængig af mønsteret. Oftes bruges også kædesting samt fransk knuder.

    Prøv at tage et kig her på denne side, hvor du kan se videoer af de forskellige broderi sting – de står på engelsk, men så finder du ud af hvilke engelske sting der er hvad:

    http://www.needlenthread.com/2006/10/video-library-of-hand-embroidery.html

    Samt har Maria fra All Momas Quilt en rigtig god begynder lektion i at stitche:

    http://allmomasquilt.blogspot.com/2009/01/vejledning-i-stitcherytutorial.html
    Helle

    Quilt as you go

    Quilt hen af vejen – er en teknik for dem der ikke har mod på at samle et stort topstykke til et tæppe for dernæst at skulle have mellemvat i og bagsidestof og så i gang med at quilte tæppet….ja, så kan man gøre det på andre måder.Teknikken hedder Quilt as you go, og Esther har her fundet en masse spændende links der behandler dette emne og så giver nogle rigtige gode anvisninger på hvordan du færdiggører en blok af gangen med både mellemvat og bagside – for derefter at samle alle blokkene til et færdigt tæppe med strimler der syes på begge sider.

    Alle turorials er desværre på engelsk, men jeg mener at Quilt.dk har haft et mønster på et tæppe i denne teknik. Det vil jeg undersøge og vende tilbage senere.

    Her er Esthers links:
    http://welshquilter.blogspot.com/2008/02/quilt-as-you-go.html
    http://www.quilterscache.com/H/howtoquiltoneatatime.html
    http://npnt.wordpress.com/putting-it-together-tutorial/
    http://video.google.com/videosearch?sourceid=navclient&hl=da&rlz=1T4GFRE_daDK328DK335&q=quilt+as+you+go&um=1&ie=UTF-8&ei=Z0zaSqmNBojt-AbinJ22DQ&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CCcQqwQwAw#

    http://www.moosequilts.com/RowQuiltSmall.pdf
    http://www.grannygoosedesigns.net/QUILT_AS_YOU_GO/quilt_as_you_go.html

    Også Liselotte har fundet en rigtig god tutorial i denne teknik:
    http://lifeisbeautifulbom.wordpress.com/quilt-as-you-go-tutorial/

    Quiltevat - hvilket er hvad?

    Der findes rigtig mange forskellige slags mellemfoer (vat). Lad mig nævne i flæng:

    Når jeg bruger betegnelsen mellemfoer, er det fordi, der findes rigtig mange forskellige typer – polyester, uld, silke, bomuld, bomuld/polyester, bambus osv. Og fx polyester mellemfoer fås i rigtig mange kvaliteter. Men de er alle ‘vat-agtige’.

    Pladevat er 100% polyester
    100% bomuld (bleget, dvs. hvid, ubleget eller sort)
    bomuld/polyesterblandinger (oftest 80% bomuld, 20% polyester)
    Polyester i forskellige kvaliteter
    Uld (af og til blandet med bomuld)
    Silke (oftest i blandinger, 95% silke, 5%polyester)
    Bambus/bomuld (50/50%)
    Majs (jeg ved det findes, men ved ikke rigtig noget om det)

    Så valget af mellemfoer/vat er ikke så enkelt. Du skal overveje en masse ting (i uprioriteret rækkefølge):

    Skal du hånd- eller maskinquilte dit arbejde? Når du skal quilte i hånden, skal dit mellemfoer ikke være for tykt, så kan du simpelthen ikke styre nålen.

    Hvor meget volumen ønsker du? (bomuld bliver ret ‘fladt’, uld og silke giver mere volumen/løft/tykkelse, polyester fås i mange forskellige kvaliteter)

    Hvor tæt vil du quilte dit arbejde? Hvis du vælger bambus/bomuld kan du have op til 20 cm mellem din quiltning, de fleste andre kvaliteter kræver quiltning med 5-10 cm mellemrum.

    Hvor ofte/hvordan skal arbejdet vaskes? Kunstquilts bliver typisk renset, men hvis du fx laver et skovturstæppe eller babytæppe, skal det sikkert kunne holde til meget vask.

    Så når du vælger vat, skal du finde en butik, der har et ordentligt udvalg, og få grundig vejlending i dit valg. Det er SÅ ærgeligt at bruge rigtig meget tid og mange penge på toppen, og så ende med et halvdårligt resultat pga vattet.

    Og så lige et tip til mellemfoer: Mellemfoer af blandingen 80%bomuld/20% polyester er rigtig godt, det glider ikke på stoffet, på samme måde som ren polyester kan gøre det. Mellemfoer af ren polyester har en rimelig glat overflade, og stiller ret store krav til rining/liming, sammenlignet med bomuld/polyesterblandingen.

    Og så får du lige et par fif til samling af ‘sandwichen’ (bagstykke, mellemfoer og top):

    Jeg finder et godt bart gulv, og sætter bagstykket fast på gulvet med malertape, så ligger det fast, og rykker sig ikke.

    Dernæst lægger jeg mellemforet ud på bagstykket, sørger for at det ligger plant, ruller halvdelen tilbage, og spraylimer det fast, det rulles ud lidt ad gangen. Det samme gentages for den anden side.

    Så lægger jeg toppen på efter samme proces.

    Der skal ALTID spraylimes på vattet, og du skal ikke bruge ret meget lim. En lille dåse burde kunne holde til 2-3 tæpper, afhængigt af størrelsen.

    Dit bagstykke og dit mellemfoer skal være ca. 10 cm større end toppen.

    Hvis du spraylimer, er det ikke nødvendigt at ri. Men hvis du rier, SKAL du starte fra midten, og ri ud mod kanterne. Dvs. start på midten, og ri op mod midten af en kant, op mod hjørnet osv. Dine risting skal være lange, de må gerne være 5 – 10 cm.

    Når du begynder at quilte, SKAL du starte på midten, og bevæge dig ud mod kanten i cirkler (hvis du ved, hvad jeg mener). Hvis du ikke starter på midten er der meget stor sandsynlighed for at noget forskubber sig, så det ikke bliver rigtig pænt.

    Når jeg håndquilter, bruger jeg altid ramme. Hvis du bruger ramme, er det vigtigt, at det ikke er spændt for hårdt op. Hvis du lægger din hånd på det, der sidder i rammen, SKAL du kunne lægge hånden helt ned på underlaget, så har du en passende stramhed.


    Mellemfoer til grydelapper
    Vælg det med folie i midten (noget af det har folie på den ene side, og vat på den anden sige, og der brænder man sig, hvis man vender grydelappen ‘forkert’)
    Kirsten e


    Det mellemfor til grydelapper med alu på den ene side har jeg også rigtig dårlige erfaringer med!
    Jeg havde syet et par rigtig søde grydelapper til min niece, og det var som sædvanlig i sidste øjeblik, så lige inden de skulle afleveres, ville jeg lige give dem en tur med strygejernet, så de kunne blive rigtig fine.

    Det skulle jeg aldrig have gjort! Det krymper RIGTIG MEGET, skulle jeg hilse og sige, så resten af stykket smed jeg ud og købte i stedet for thermolam. Det er både kraftigere og strygejernsegnet, så nu bruger jeg aldrig andet til grydelapper.
    Annelise

    Jeg har rigtige gode erfaringer med uldfilt, som de bruger i Norge, den fåes mange steder i patchworkbutikker og der findes også en version i bomuld som er lige så god. Den er meget tyk og tætvævet og du brænder dig ikke på fingrene. Er særdeles god til grillhandsker.
    Helle

    Der er faktisk ikke noget, der hedder ‘pladevat’. Men hvis du vil have noget, der er lunt og lækkert, skal du gå efter naturmaterialer. Uld er rigtig dejligt (og dyrt), men det giver et flot løft (ca. 6 mm), det er lunt og meget let. Silke er også et fantastisk materiale, det varmer, når der er brug for det, og føles let, når der er brug for det.

    I øvrigt er der kommet nye materialer, siden jeg skrev indlægget i skattekisten: Senest har jeg set mellemfoer, lavet af genbrugsplast (!), det er virkelig blødt og lækkert. Det laves også af sojafibre, majsfibre og meget andet.
    Kirsten e

    Info om sytråd

    Kirsten har skrevet denne meget udførlige beskrivelse af hvilke sytråde der er gode til hvad.
    Allerførst: Der er faktisk ikke noget, der hedder ‘almindelig sytråd’!

    Med ‘almindelig sytråd’ mener du sikkert sytråd til sammensyning. Men også her er der forskel: Som udgangspunkt skal du vælge en sytråd af det samme materiale, som det stof det syr sammen. Patchwork laves sædvanligvis af bomuldsstoffer, og her skal du som udgangspunkt vælge en bomuldstråd. De billige polyestertråde er ikke noget godt valg her (og er det ikke til ret meget). En god bomuldstråd flosser ikke (og det er der faktisk rigtig mange tråde, der gør). Der kan være specielle hensyn, der gør, at man vælger en anden type tråd, fx bruger jeg altid silketråd, når jeg laver applikation eller syr på amerikansk. Det skyldes, at silken er meget glat, og en smule elastisk, så den filtrer ikke, og den ‘gemmer’ sig lidt i stoffet ved applikationer.

    Mht quiltetråd: Her skal du tage hensyn til om, du quilter i hånden eller på maskine. En håndquiltetråd skal være meget stærk, da den bliver trukket gennem stoffet mange gange under syningen, og det kan en almindelig sytråd eller maskinquiltetråd slet ikke holde til.

    Der findes forskellige former for håndquiltetråd, fælles for dem er, at de er forholdvis tykke (og det skal de være). Nogle har en kerne af bomuld, og en yderskal af polyester, mens nogle er 100% bomuld. Om du vælger den ene eller den anden er mest et spørgsmål om smag.

    Maskinquiltetråd fås i mange forskellige kvaliteter og tykkelser. I princippet kan du bruge en almindelig sytråd til det, men det kommer an på, hvilken effekt, du ønsker at opnå med din quilting.

    Et særligt kapitel om maskinquiltetråd er ‘usynlig tråd’. Traditionelt er de lavet af nylon, og minder mest om fiskesnøre. De er elastiske og vanskelige at arbejde med. De kan heller ikke tåle strygning – nylonen smelter simpelthen, og de bliver ‘sprøde’ med tiden. Desværre er det normalt dem, man køber som usynlig quiltetråd. Heldigvis bliver de også produceret i polyester. De kan stryges, og holder kvaliteten over tid. Så hvis du overvejer usynlig tråd, skal du spørge om det er nylon eller polyester.

    Det var en meget overordnet snak om tråd, jeg håber det var en hjælp, jeg vil gerne uddybe det mere, hvis der er interesse for det.

    Kirsten anbefaler også dette link, som har super gode videoer der demonstrere de forskellige sytråde:
    http://www.superiorthreads.com/videos/

    Helle har dette gode tip til at finde de egnede sytråde til vores symaskiner. For dårlig symaskinetråd ødelægger din symaskine. Dårlig tråd, strækker sig og laver kluddermudder og sætter sig fast i maskinen. God tråd tester du sådan her:

    Klip en pæn længde af din tråd og træk i hver ende af tråden og prøv at stræk den så meget du kan hen af en bordkant, så du her kan se om den beholder længden…din tråd må ikke give sig når du hiver i den. Gør den det – kasser den som symaskinetråd og brug den til håndsyning og ritråd – det gør jeg.

    Den anden metode til at finde ud om din tråd er egnet til at komme i din symaskine, er om tråden flosser, når du knækker tråden.

    Hiv tråden over ved håndkraft alene og bemærk om tråden springer meget tilbage når du gør det og om hvor flosset trådenden er ved bruddet. Hvis trådenden flosser og krøller meget, så er tråden lige til skraldespanden! Din tråd skal kunne vise en pæn let buet brud for at være en god tråd!

    Dette tip fik jeg da jeg var til symaskinekursus hos Kyndbøl symaskiner i Odense, da jeg havde købt min nye Phaff Smarter symaskine.

    Og alle mine sytråde fra Stof og Stil dumpede desværre i testen….Brug dem endelig ikke til din symaskine! Brug kun anerkendte mærker – som min underviser ved Kyndbøl symaskiner sagde…: Står der ikke noget navn ved sytråden, så kasser den! Og dert gør der faktisk netop ikke ved de billige og dårlige sytråde! Så enkelt kan det læres!

    Kirsten E har denne kommentar til overstående tekst af Helle:

    Hej Helle
    Så enkelt er det desværre ikke. Du kan få fremragende bomuldstråde til en fornuftig pris, som ikke er en del af et kendt varemærke.

    En anden ting, man bør se på, at om tråden er glat, eller om der er en masse ‘fnuller’ på den (det er der som regel på de billige polyestertråde). Fnuggene sætter sig rundt omkring i din symaskine.
    MVH
    Kirsten

    Lyskasse

    Sådan en kan laves med simple midler:

    LYSKASSE
    1 vinkasse til 3 flasker
    1 lille lysamatur til ca. 100 kr.
    Ledning ca. 1-3 meter
    Plexiglas (fås hos byggemarkeder)
    Evt. lidt hvid maling (ikke nødvendigt)

    Brugsanvisning:

    Fjern det lille forstykke (sidder let limet i en rille).
    Mal evt. kassen hvid indvendig.
    Monter ledningen på armaturet. Sæt evt. en afbryder på ledningen.
    Lav lufthuller rundt i siderne (af hensyn til varmen).
    Monter armaturet på den lange side – lav et lille hak så ledningen kan føres ud.
    Skær plexiglasset i mål og skub det ind i rillen.
    Jeg bruger også lyskassen til at tegne quiltemønstre op på.
    Annelise

    Syning i andre stoffer end patchworkstoffer

    Rosa spørger:
    Uldstofferne er bløde, lækre – og tynde. Ikke særligt fastvævede, en lille smule gennemsigtige og de trevler en smule.

    Vil det være en god ide, at sy hver blok på et tyndt stykke fastvævet og mørktfarvet stof – som en slags piecing - før jeg samler blokkene til forstykket? Jeg har nemlig kun set hvidt mellemfor/vat og er bange for, at det hvide vat vil titte frem gennem det vævede uldstof, når jeg quilter, så det kommer til at se ‘nulret’ ud.

    Eller skal jeg bare sy quiltens forstykke færdig og så lægge et ekstra tyndt lag mørkt stof mellem forstykket og mellemforet?

    Og i så fald – kan jeg bruge almindelig bomuld til dette ekstra stykke eller skal jeg anvende en anden kvalitet?

    Jeg har også overvejet, om jeg evt. skulle stryge et tyndt, mørkt vævet indlæg på hvert uldbagstykke inden jeg begynder at sy blokkene, men er i tvivl om det vil kunne holde ‘nulleriet’ tilbage.

    Forslag modtages med tak!

    Kirsten svarer:
    Du kan sagtens sy i uld – stryg/pres Vlieseline H180 på bagsiden inden du klipper/skærer stoffet, så trevler det ikke så meget.

    H180 fås både i hvid og koksgrå/sort, så du kunne bruge den mørke. Du skal vælge den type vlieseline, der hedder H180, det er tyndt, uvævet indlægsstof. Det er den type indlæg man bruger til tynde, lette stoffer, fx silke. Lad være med at vælge  vævet indlægsstof, det arbejde bliver tykt og stift af det.

    Mht. mellemfoer: Mellemfoer findes i et utal af forskellige kvaliteter, både i hvid og sort. Jeg har sort mellemfoer af bomuld/polyester i min butik, det sorte er helt klart at foretrække til et tæppe i mørke stoffer frem for hvidt/naturfarvet. Hvis du køber mellemfoer af god kvalitet, ‘vandrer’ det ikke gennem stoffet til ydersiden af quilten.

    Patchworkundervisning på video

    Kirsten B. har sendt mig dette link til flere timers dejlig undervisning i patchwork - som foregår på engelsk…
    http://www.kayewoodtv.com/ktv/

    Og Esther bidrager med disse guldgruber som er absolut vanedannende:
    http://www.youtube.com/results?search_query=quilting+tips&aq=8
    http://www.quilterstv.com/?bcpid=1336613398&title=typs_&_techniques
    http://www.online-quilting.com/video-tutorials-free/index.html

    Annelise bidrager med dette spændende sted:
    http://tutorials.missouriquiltco.com/

    Drunkards Path

    Man skal forestille sig, at buen er delt op i en hel masse bittesmå lige stykker. Så man lægger stykkerne oven på hinanden, starter, syr max 5-7 sting på symaskinen (det stykke, hvor sømrummet ‘følges ad’),  stopper med nålen nede, løfter trykfoden, og retter stofstykkerne til, og syr videre – igen 5-7 sting, og sådan fortsætter man. '

    Når man først har fået fornemmelsen går det faktisk ret let. Jeg har en Husqvarna Viking Quilt Designer II, og den har en indstilling, så trykfoden løfter sig en lille smule, når man stopper med nålen nede, og så bliver det rigtig let.

    Det er lidt svært at beskrive – det er meget lettere at vise.

    Når I begynder, skal I huske, at det kræver lidt øvelse, så lad være med at give op, selv om det sikkert driller i starten. Det er stor hjælp at have en syl eller en pincet til at holde det allersidste på plads.
    KirstenSe også dette indlæg!

    Quilteskabeloner

    Jeg hører til dem, der gerne laver tingene selv i stedet for at købe dem, og det gælder også quilteskabeloner.
    Det motiv, jeg vil quilte, tegner jeg op eller fotokopierer. Herefter laminerer jeg det og skærer så tynde riller i hele mønsteret – enten med en dobbeltbladet hobbykniv eller jeg klipper med en spids silhuetsaks. Jeg lader et par millimeter stå med jævne mellemrum, så skabelonen stadig hænger sammen.

    Derefter tegner jeg mønteret over på stoffet med en blød blyant (B), så stregerne lige netop kan ses. Efter quiltningen kan det meste af stregen fjernes med et tekstilviskelæder.Nemt og billigt!
    Annelise


    Jeg har brugt selvklæbende hyldefolie, (det gennemsigtige, der kan tegnes på med en permanent tuds, som kan købes hos farvehandleren), til motiver, som jeg har quiltet udenom, Hjerter o.l. De kan bruges flere gange, indtil de ikke kan klæbe mere.
    Esther

    Stak og skær

    4 sofapuder til julegaver i teknikken “Stack’n Slash”.For jer, der ikke kender teknikken, kan jeg sige, at den er hurtig, nem og sjov at lave, og jeg har tidligere lavet dækkeservietter på samme måde.



    Jeg har brugt 4 stykker stof og kun skåret en enkelt gang. Herefter har jeg byttet dem rundt og strøget dem på det helt tynde strygevlies. Til sidst har jeg lavet båndene og syet dem på samlingerne.
    Nemt og enkelt!
    Annelise
    Her på dette links er anvist en metode til 6 forskellige stoffer:
    http://home-and-garden.webshots.com/album/163101228bmasdx
    Til stak og skær teknikken kan man godt nøjes med 4 stoffer. Man stakker skærer, bytter rundt på stofferne, syr sammen, stakker og skær igen, syr atter sammen, det kan gøres så mange gange man ønsker det, men det er bedst at begrænse sig til tre el. fire gange.
    Skal det være rigtig sjovt, kan man sætte smalle strimler på 1 1/2 cm incl. sømrum ind i alle sømmene. Det har jeg lavet dækkeservietter i.
    Bente Birk har lavet en bog med teknikken “Leg med patchwork”
    Esther

    It's a wrap

    Det er sjovt, men der går mange meter snor og stof til. Der gik 10 m. snor i min skål og mellem 1,5 –  2 m. stof.
    Det er nu ikke særlig svært.
    Stoffet skæres på skrå i 2 cm. bredde strimler. Enden af snoren klippes skrå. Derefter vikles stofstrimlerne om snoren. Luk enden af snoren ved at bøje et par centimeter ned over enden, som vikles over, så stoffet er låst fast.  Lav overlæg hver gang du begynder på en ny strimmel, så meget at det ikke kan skride fra hinanden.
    Rul en 4 omgange stramt sammen og sy et kryds så de hænger sammen, med lige sting, skift til zig zag og zig zag det stofomviklede snor sammen. først flad til bunden, når du synes bunden har den størrelse du gerne vil have former du ved løfte bunden opad, så den skråner. Jo mere du bøjer opad jo mere skrå bliver kanten på skålen.
    Ellers er det kun fantasien, som sætter grænser for de former, som kan laves.
    Esther

    mandag den 8. oktober 2012

    Bargello

    Når man skal sy strimler sammen til en bane, så sy skiftevis fra den ene og den anden ende, derved formindsker man risikoen for at det trækker og bliver skæv.
    Esther

    Velkommen til Patchworkgruppens skattekiste

    Her vil medlemmer fra Patchworkgruppen samle alle deres gode råd og ideer til patchwork og quiltning, som vi gerne vil dele med andre.

    Har du en god ide, eller noget andet, som du synes, du vil dele med andre, så send en mail, og jeg vil hurtigst muligt lægge dit forslag i Skattekisten.

    Qiltehilsner fra
    Annelise
    Moderator