tirsdag den 9. oktober 2012

Info om sytråd

Kirsten har skrevet denne meget udførlige beskrivelse af hvilke sytråde der er gode til hvad.
Allerførst: Der er faktisk ikke noget, der hedder ‘almindelig sytråd’!

Med ‘almindelig sytråd’ mener du sikkert sytråd til sammensyning. Men også her er der forskel: Som udgangspunkt skal du vælge en sytråd af det samme materiale, som det stof det syr sammen. Patchwork laves sædvanligvis af bomuldsstoffer, og her skal du som udgangspunkt vælge en bomuldstråd. De billige polyestertråde er ikke noget godt valg her (og er det ikke til ret meget). En god bomuldstråd flosser ikke (og det er der faktisk rigtig mange tråde, der gør). Der kan være specielle hensyn, der gør, at man vælger en anden type tråd, fx bruger jeg altid silketråd, når jeg laver applikation eller syr på amerikansk. Det skyldes, at silken er meget glat, og en smule elastisk, så den filtrer ikke, og den ‘gemmer’ sig lidt i stoffet ved applikationer.

Mht quiltetråd: Her skal du tage hensyn til om, du quilter i hånden eller på maskine. En håndquiltetråd skal være meget stærk, da den bliver trukket gennem stoffet mange gange under syningen, og det kan en almindelig sytråd eller maskinquiltetråd slet ikke holde til.

Der findes forskellige former for håndquiltetråd, fælles for dem er, at de er forholdvis tykke (og det skal de være). Nogle har en kerne af bomuld, og en yderskal af polyester, mens nogle er 100% bomuld. Om du vælger den ene eller den anden er mest et spørgsmål om smag.

Maskinquiltetråd fås i mange forskellige kvaliteter og tykkelser. I princippet kan du bruge en almindelig sytråd til det, men det kommer an på, hvilken effekt, du ønsker at opnå med din quilting.

Et særligt kapitel om maskinquiltetråd er ‘usynlig tråd’. Traditionelt er de lavet af nylon, og minder mest om fiskesnøre. De er elastiske og vanskelige at arbejde med. De kan heller ikke tåle strygning – nylonen smelter simpelthen, og de bliver ‘sprøde’ med tiden. Desværre er det normalt dem, man køber som usynlig quiltetråd. Heldigvis bliver de også produceret i polyester. De kan stryges, og holder kvaliteten over tid. Så hvis du overvejer usynlig tråd, skal du spørge om det er nylon eller polyester.

Det var en meget overordnet snak om tråd, jeg håber det var en hjælp, jeg vil gerne uddybe det mere, hvis der er interesse for det.

Kirsten anbefaler også dette link, som har super gode videoer der demonstrere de forskellige sytråde:
http://www.superiorthreads.com/videos/

Helle har dette gode tip til at finde de egnede sytråde til vores symaskiner. For dårlig symaskinetråd ødelægger din symaskine. Dårlig tråd, strækker sig og laver kluddermudder og sætter sig fast i maskinen. God tråd tester du sådan her:

Klip en pæn længde af din tråd og træk i hver ende af tråden og prøv at stræk den så meget du kan hen af en bordkant, så du her kan se om den beholder længden…din tråd må ikke give sig når du hiver i den. Gør den det – kasser den som symaskinetråd og brug den til håndsyning og ritråd – det gør jeg.

Den anden metode til at finde ud om din tråd er egnet til at komme i din symaskine, er om tråden flosser, når du knækker tråden.

Hiv tråden over ved håndkraft alene og bemærk om tråden springer meget tilbage når du gør det og om hvor flosset trådenden er ved bruddet. Hvis trådenden flosser og krøller meget, så er tråden lige til skraldespanden! Din tråd skal kunne vise en pæn let buet brud for at være en god tråd!

Dette tip fik jeg da jeg var til symaskinekursus hos Kyndbøl symaskiner i Odense, da jeg havde købt min nye Phaff Smarter symaskine.

Og alle mine sytråde fra Stof og Stil dumpede desværre i testen….Brug dem endelig ikke til din symaskine! Brug kun anerkendte mærker – som min underviser ved Kyndbøl symaskiner sagde…: Står der ikke noget navn ved sytråden, så kasser den! Og dert gør der faktisk netop ikke ved de billige og dårlige sytråde! Så enkelt kan det læres!

Kirsten E har denne kommentar til overstående tekst af Helle:

Hej Helle
Så enkelt er det desværre ikke. Du kan få fremragende bomuldstråde til en fornuftig pris, som ikke er en del af et kendt varemærke.

En anden ting, man bør se på, at om tråden er glat, eller om der er en masse ‘fnuller’ på den (det er der som regel på de billige polyestertråde). Fnuggene sætter sig rundt omkring i din symaskine.
MVH
Kirsten

Ingen kommentarer:

Send en kommentar