tirsdag den 9. oktober 2012

Stitchery

Her ses een af Helle´s Tilda stitchery - farvelagt med farveblyanter

Nu er det godt nok en del år siden, jeg havde håndarbejde i skolen.

Meeen: jeg har lært at broderi er en fællesbetegnelse for mange ting, bagsting, kontursting, franske knuder, kædesting og alt det andet, jeg har glemt. Faktisk er der en amerikansk tradition for broderi/stichtery eller tilsvarende, og det er Redwork, som er motiver broderet med kontursting (og til dels andre traditionelle broderisting).

I en anden tråd har vi diskuteret begrebet ‘stitchery’ – er det en fællesbetegnelse for broderi, eller er det et udrtyk for de mere ‘naivistiske’ broderier, man ser i nogle former for patchwork.

Men nu har jeg søgt højt og lavt, og iflg. de kloge er stitchery:

1.the art, process, or product of working with a needle, esp. in embroidery, needlepoint, tapestry, quilting, and appliqué.

2.the occupation or employment of a person skilled in embroidery, needlepoint, etc.

Så stitchery er den bredest mulige betegnelse for broderi og (i sin yderste konsekvens) enhver form for håndarbejde, der udøves med nål og tråd. Så ‘broderi’ er faktisk en begrænsende oversættelse af stitchery – stichery er meget mere end ‘blot’ broderi
Kirsten

Stitchery syes både med bagsting, kontursting og en masse andre stingtyper, afhængig af mønsteret. Oftes bruges også kædesting samt fransk knuder.

Prøv at tage et kig her på denne side, hvor du kan se videoer af de forskellige broderi sting – de står på engelsk, men så finder du ud af hvilke engelske sting der er hvad:

http://www.needlenthread.com/2006/10/video-library-of-hand-embroidery.html

Samt har Maria fra All Momas Quilt en rigtig god begynder lektion i at stitche:

http://allmomasquilt.blogspot.com/2009/01/vejledning-i-stitcherytutorial.html
Helle

Ingen kommentarer:

Send en kommentar